... ... ... ...
Nowa jakość w Krakowie
masaż sauna Kraków

Substancje chemiczne sprzyjające powstawaniu cukrzycy

30 grudnia 2017

Cukrzyca- coraz więcej Polaków ja ma, coraz więcej się o niej mówi.

Cukrzycę można nabyć bardzo łatwo- nie tylko poprzez złe nawyki- np. spożywanie przetworzonego jedzenie, nieregularne posiłki lub ich brak, niska aktywność fizyczna.

 

Cukrzyca może powstać w naszym organizmie również przez spożywanie produktów, które są zanieczyszczone substancjami chemicznymi. Należą do nich trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO lub ang. POP), metale ciężkie oraz bisfenol A (BPA).

 

 

Bisfenol A

Zaburzający działanie hormonów bisfenol A (BPA), substancja chemiczna stosowana w produkcji wyrobów i opakowań z tworzyw sztucznych, a także żywic epoksydowych, wyścielających wnętrze puszek z żywnością i napojami, to kolejny podejrzany w sprawie cukrzycy typu 2.

Związek ten rozpowszechniony jest szeroko zarówno w środowisku, jak i w naszych organizmach - przede wszystkim dlatego, że przedostaje się z opakowań do żywności i wody. Amerykańscy badacze stwierdzili wykrywalną zawartość BPA w organizmach ponad 90% ogólnej populacji.

 

Większość badań poświęconych zdrowotnym skutkom BPA koncentruje się na jego powszechnie znanym działaniu estrogennym.

BPA i inne substancje zakłócające funkcjonowanie hormonów zmniejszają produkcję spermy, przyspieszają rozpoczęcie dojrzewania i uszkadzają narządy płciowe.

 

Nowsze badania ujawniły jednak, że BPA może również zakłócać metabolizm glukozy, odgrywając w ten sposób rolę w rozwoju cukrzycy.

Badanie na zwierzętach ujawniło, że BPA - podawany w dawce znacznie niższej niż najniższy poziom, przy którym obserwuje się skutki uboczne - zakłócał funkcjonowanie komórek beta trzustki (odpowiedzialnych za magazynowanie i uwalnianie insuliny, głównego hormonu uczestniczącego w metabolizmie glukozy we krwi), wywołując w ten sposób oporność insulinową.

 

Alarmującym odkryciem było ustalenie, że wśród osób z kategorii najwyższego narażenia na działanie TZO wystąpienie cukrzycy było prawie 40 razy bardziej prawdopodobne. Równie szokujące jest to, czego w badaniu nie stwierdzono: u osób z niewykrywalnym poziomem TZO nie zaobserwowano związku pomiędzy cukrzycą a otyłością - jednym z czynników zazwyczaj łączonych z tą chorobą. Otyłość była czynnikiem ryzyka tylko w obecności stężeń TZO przekraczających pewien poziom. To sugeruje, że - jak napisano w czasopiśmie Lancet - "praktycznie całe ryzyko cukrzycy, jakie niesie ze sobą otyłość, może być przypisane trwałym zanieczyszczeniom organicznym, podczas gdy otyłość jest jedynie wehikułem dla tych substancji.

 

 

Jak zminimalizować ryzyko?

 

Szacuje się, że jedna na 4 osoby dorosłe zagrożona jest wysokim prawdopodobieństwem zachorowania na cukrzycę typu 2. Poza zdrowym odżywianiem i odpowiednią dawką ruchu ryzyko to można zmniejszyć również poprzez ograniczenie kontaktu z toksycznymi substancjami chemicznymi. Oto, jak możesz chronić się przed najgroźniejszymi z nich.

BPA

 

  • Spożywaj świeżą, nieprzetworzoną żywność i unikaj produktów w puszkach.

  • Unikaj pojemników na żywność wykonanych z poliwęglanu (oznaczonego cyfrą 7 na znaku recyklingu), gdyż zazwyczaj zawierają one BPA. Są to na ogół sztywne, przezroczyste pojemniki plastikowe. Tworzywa oznaczone cyframi 1, 2 i 4 są bezpieczniejsze.

  • Wybieraj wodę w butelkach szklanych, a nie plastikowych lub też w butelkach oznaczonych jako wolne od BPA (BPA-free). Unikaj metalowych butelek na wodę, gdyż wewnątrz mogą być pokryte tworzywem sztucznym zawierającym BPA.

  • Unikaj używania plastikowych pojemników w kuchence mikrofalowej. Bezpieczniejsze będą naczynia ceramiczne, szklane lub z innych materiałów przeznaczonych do takich kuchenek.

  • Unikaj przechowywania żywności i napojów w plastikowych pojemnikach. Szkło i stal nierdzewna będą bezpieczniejszą alternatywą.

 

TZO

Grupa ta obejmuje tak szeroką gamę związków chemicznych, że ustalenie dróg, jakimi dostają się do organizmu, może być trudne. Jak twierdzi badacz czynników środowiskowych David Carpenter, najczęstszą drogą kontaktu z TZO jest spożywanie tłuszczów zwierzęcych, dlatego też ograniczenie ich ilości w diecie może obniżyć ryzyko cukrzycy. Korzystne będzie również spożywanie żywności organicznej.

 

 

 

 

Blog - 8 najnowszych artykułów

Rezerwacje

Kliknij w logo, by szybko przejść na nasz fanpage.

Możesz zostawić komentarz pod danym artykułem.

 

WASZE KOMENTARZE

Kontakt @

© MJ  /PasjadoSPA.plSPAwyspa.pltiandeonline.pl/ KRspa.pl/ SPAkrakow.eutianDekrakow.plmasazkamieniami.eukosmetykidospa.pl

Dane firmy:  PasjadoSPA.PL Marcin Jastrzębski , NIP: PL 6772247040 , REGON: 367986710 , Konto firmowe: 64 1870 1045 2078 1018 0349 0001  

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

 

Firmowy e-mail oraz nr telefonu:

Dane te zostały ukryte z uwagi na telemarketing

ODROBINA LUKSUSU DLA CIEBIE

 

Branża SPA & Wellness to nasza pasja.

Jesteśmy fizjoterapeutami i pomagamy odzyskać zdrowie, wygląd i dobre samopoczucie. 

 

Formularz kontaktowy

wsaunie rytuał saunowy

e-Shop

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowościach- produkty, wydarzenia? 

Zostaw swój e-mail. W naszym e-sklepie na samym dole jest opcja, 

Zapisz się na nasz newsletter